Feestfases

Feesten doe je niet elke dag. Zelf een feest organiseren nog minder vaak. Als we nu eens even de feesttijdslijn van een mensenleven van naderbij bekijken. We gaan wel uit van een doorsnee Belgisch gezin met een Christelijke achtergrond. Want zoals algemeen geweten hebben de meeste feesten meestal een betekenis binnen het geloof.

We beginnen bij het begin, namelijk de geboorte waarna we direct aan de feesttafel gaan tijdens een babyborrel. Deze babyborrel volgt meestal snel op de geboorte en vervangt vaak de babybezoekjes in het ziekenhuis en thuis. Een babyborrel is soms het alternatief voor het doopsel. Soms volgen beide feesten elkaar op maar meestal wordt er een keuze tussen beide feesten gemaakt.

Het volgende feest komt elk jaar terug namelijk het verjaardagsfeest. Vaak wordt dit enkel binnen het gezin gevierd en volgt er een traktatie voor de vrienden. Maar soms wordt er een echt feest georganiseerd met alles erop en eraan.

Een eerste communiefeest is een Christelijk feest dat door niet of anders gelovigen vervangen wordt door een lentefeest. Dit feest vind plaats wanneer de kinderen 7 à 8 jaar zijn en wordt steeds gehouden in de maand mei. Vooral familieleden worden hiervoor uitgenodigd.

De plechtige communie vind plaats wanneer de kinderen 11 à 12 jaar oud zijn. Dit feest wordt eveneens door niet Christelijken vervangen door een lentefeest. Dit feest is gelijkaardig aan de eerste communie.

We maken direct een grote sprong namelijk een home warming party of verhuisfeestje. Meestal wordt dit feestje gehouden in de nieuwe woning.

Trouwen wordt gezien als het belangrijkste feest van je leven en kosten nog moeite worden gespaard om hiervan een succes te maken. Soms wordt er voor het trouwfeest nog een verlovingsfeest gegeven maar in belgië is dit niet zo gebruikelijk.

Vervolgens volgen er verschillende vieringen van het samen zijn met je partner. We noemen dit de jubilea. De belangrijkste zijn de zilveren jubileum ( 25 jaar samen) en de gouden jubileum ( 50 jaar samen).

Evenees wordt er in het bedrijfsleven ook gevierd namelijk voor het aantal jaren dienst van een werknemer, de jubilea van het ontstaan van het bedrijf en bij een afscheid van een collega of werknemer.

Het laatste feest kan men bezwaarlijk een feest noemen namelijk de begrafenis die volgt op de dood. Toch brengt deze droevige gebeurtenis mensen samen. Samen om het afscheid van de overledene te vieren

Over de auteur Bekijk alle berichten

admin